2021-06-27 10:36:46• hírek • Agerpres

Június eleje óta 68 piros jelzésű meteorológiai riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Június eleje óta ez idáig 68 piros jelzésű meteorológiai riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), míg 2019 júniusában ezek száma 51, 2020 júniusában pedig 85 volt – mondta el szombaton Elena Mateescu, az ANM vezérigazgatója, hozzátéve, úgy tűnik, június a meteorológiai szélsőségek hónapja.

Elmondta, csak a pénteki nap folyamán 48 azonnal hatályba lépő (nowcasting), szélsőséges időjárásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátottak ki, ezek közül 36 piros jelzésű volt.

Hozzátette, az idén történt meg első alkalommal, hogy június utolsó harmadában piros jelzésű hőségriasztást kellett kiadniuk az ország nyugati részére. A kánikula pedig négy egymást követő napon kitartott, és minden nap megdöntötte a napi hőségrekordokat. Az érzékelt hőmérséklet 40-45 Celsius-fokos volt az ország nyugati, déli és keleti részében.

A meteorológus szerint a hangsúlyos légköri instabilitás szombaton és vasárnap is kitart, viharokat, zivatarokat idézve elő, és csökkentve a hőmérsékleteket, de június 29-étől, keddtől kezdődően napról napra ismét emelkednek a hőmérsékletek, újabb hőhullám érkezik 35-38 fokos maximumokkal az ország nyugati és délnyugati régióiban.

Júliusban szintén szélsőséges időjárásra, hangsúlyos légköri instabilitásra, kánikulára és fokozott diszkomfort-hőérzetre lehet számítani. Az egy hónapos előrejelzés szerint az ország nyugati, délnyugati térségében a megszokottnál magasabb heti átlaghőmérsékletek lesznek, míg a többi régióban a sokévi átlagnak felelnek majd meg, tette hozzá Mateescu, nyomatékosítva, hogy az idén minden egyes hónapban gyakorlatilag megdőltek a korábbi évek rekordjai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: